Groot-Brittannië mag een ,,noodrem” gebruiken om sociale uitkeringen aan burgers uit andere EU-landen te weigeren. Premier David Cameron en de voorzitter van de Europese raad Donald Tusk zijn het daar volgens Camerons woordvoerder zondag over eens geworden. Hij sprak van een ,,significante doorbraak”. Over de rest van de gespreksonderwerpen wisten ze geen akkoord te bereiken.

Details zijn nog niet bekendgemaakt. Cameron en Tusk praten maandag verder. ,,Nog geen deal. Intensief werk in de komende 24 uur cruciaal”, had Tusk na afloop van het gesprek laten weten via Twitter.

De onderhandelingen draaien om de voorwaarden die Cameron stelt om zijn land binnen de EU te houden. Hij wil volgend jaar een referendum organiseren over de vraag of Groot-Brittannië lid moet blijven van de unie. Voor die tijd wil hij echter allerlei veranderingen doorgevoerd zien.

Meer soevereiniteit

Als Cameron en Tusk afspraken maken, dan is vervolgens de steun van de overige 27 lidstaten vereist. Op vier beleidsterreinen wil de Britse premier de relatie met de EU wijzigen. De Britten willen meer vat op immigratie en uitkeringen voor migranten uit andere EU-landen, minder Brusselse regels voor het bedrijfsleven en garanties dat ze niet worden achtergesteld ten opzichte van de eurolanden.

Het vierde punt draait om soevereiniteit: Cameron wil dat het algemene principe dat EU-landen op steeds meer terreinen gaan samenwerken niet meer voor zijn land geldt. Hij heeft eerder gedreigd dat hij mogelijk campagne gaat voeren voor een ,,Brexit”, een Britse exit uit de EU, als zijn eisen niet worden ingewilligd.

De eis over uitkeringen is de meest concrete. Cameron wil werknemers uit andere lidstaten de eerste vier jaar dat ze in zijn land wonen uitsluiten van sociale uitkeringen. Volgens de huidige regels kan dat niet. EU-landen mogen wel onder voorwaarden bijstandsuitkeringen weigeren aan mensen uit andere lidstaten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl